Indonesië

Landeninformatie

Grootste archipel ter wereld

Indonesië is bekend als het grootste eilandenland ter wereld. Over het aantal van de eilanden van Indonesië bestaan verschillende lezingen. Zijn het 17.503, 17.508 of toch 18.503 eilanden? Niemand weet het precies. Maar dat er inmiddels 6.489 eilanden een naam hebben is wel bekend. De grootste eilanden van Indonesië zijn Kalimantan, Sumatra, Papua, Sulawesi en Java. Met uitzondering van Papua, behoren de andere 4 eilanden tot de zogenaamde Grote Sunda Eilanden. Bali en alle reeks eilanden ten oosten daarvan behoren tot de Kleine Sunda Eilanden. Iedere eilanden in Indonesië heeft eigen karakter, natuurkenmerken bevolking met eigen cultuur, taal en gewoonten. Java is veruit het meest bevolkte eiland waar bijna 60 procent van alle inwoners van Indonesië woont.

Republik Indonesia

Indonesië heet officieel de Republiek Indonesië oftewel in het Indonesisch: Negara Kesatuan Republik Indonesia, afgekort als NKRI; of gewoon Republik Indonesia, afgekort als RI. Indonesiërs noemen Indonesië ook wel liefkozend Nusantara, zoals het gebied vroeger geheten zou hebben voor de komst van de Europeanen.

Ligging

Indonesië ligt in zuidoost Azie en grenst direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië. Andere landen die Indonesië omringen zijn Singapore, Brunei, de Filipijnen, Australië en de door India bestuurde Nicobaren. Verder ligt Indonesië tussen de Indische Oceaan en de Grote Oceaan in. De ligging aan twee grote oceanen geeft Indonesië een aantrekkelijk toeristisch potentieel met vele mooie stranden en schitterende koraalriffen. Bovendien profiteert Indonesië van de tropische klimaten van de Indische en Grote Oceaan stabiele weersomstandigheden zoals geen extreme moessensregens of orkanen.

Hoofdstad

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta op Java. Er is plan om de hoofdstad te verplaatsen naar het eiland Kalimantan, waar de nieuwe hoofdstad Nusantara zal gaan heten. De voorbereidingen zijn nog in volle gang.

Bevolking

In Indonesië wonen circa 280 miljoen mensen en is daarmee vierde het in het meest bevolkte land ter wereld. De bevolking is echter ongelijk verdeeld over de eilanden. Java is het meest bevolkte eiland van Indonesie, hier woont bijna 60 procent van het totale bevolking van Indonesië.
Weet je dat in Indonesië in total meer dan duizend talen zijn gesproken?

Religies

Indonesië kent geen staatsreligie maar is wel het grootste moslimsland ter wereld. Bijna 90% van de inwoners is moslim. De rest van de bevolking zijn christelijk, hindoes, boeddhist en Confucianist. Sommige inwoners hangen ook Aliran Kepercayaan (Traditionele Inheemse Geloofsovertuigingen) aan, vaak naast hun officiele religies.

Talen

De voertaal in Indonesië Indonesisch oftewel het Bahasa Indonesia, die oorsprong vindt in het Maleis. Naast het Indonesisch worden ook ongeveer 300 lokale talen gesproken, die ook weer meestal een paar verschillende subtalen hebben. In totaal worden er ongeveer 1100 talen gesproken. Het gros van de Indonesiërs spreekt geen Engels. Vooral buiten de grote steden of toeristische plekken spreekt hooguit een handje vol mensen gebrekkig Engels. Leer voordat je op reis naar Indonesië een paar worden Indonesisch. Zo leg je makkelijker contact met de Indonesiërs en is wel zo handig als je ergens bij hulp nodig hebt.

Tijdsverschil

Indonesië kent geen zomer en winterseizoenen of zomer en wintertijd. De klok loopt het hele jaar door gelijk. Wel omdat Indonesië zo’n groot land is worden hier wel 3 tijdszone gehanteerd. Er is een verschil van 1 uur tussen elke tijdzone.
West-Indonesische Tijd (WIB – Waktu Indonesia Barat): UTC +7
Centraal-Indonesische Tijd (WITA – Waktu Indonesia Tengah): UTC +8
Oost-Indonesische Tijd (WIT – Waktu Indonesia Timur): UTC +9.
In de zomertijd is in Indonesië 5, 6 of 7 uur later in Indonesië dan in Nederland, en in de wintertijd 6,7 of 8 uur later.

Feestdagen

In Indonesië worden met regelmaat nationale of regionale feesten georganiseerd. Het kan voorkomen dat je reis samenvalt met een van deze feestdagen. Mocht dit het geval zijn dan kan het voorkomen dat je een extra toeslag moet betalen om tijdens deze feestdagen te logeren op de plaats van bestemming. Het kan ook voorkomen je een bedrag moet betalen voor het bijwonen van een ceremonie of een speciaal diner. Het kan hierdoor ook voorkomen dat wij de route enigszins moeten aanpassen.

Het weer en beste reistijd

Scroll naar boven